Att bygga för jordens miljö

Står du i beredelse att bygga eller köpa hus? Vill du rent att rita ditt eget? Idag skriver vi om lågenergihus och hur dessa blir vanligare, som tur är. Hållbara hus är bra för klimatet och miljön och vi hoppas att denna trend med energisnålhet håller i sig.

fina_ljus_i_mörkretI VLT kan vi läsa att lågenergihus riktigt har slagit igenom i Västerås och att regler kring detta har skärpts, nu får du som ägare av lågenergihus max göra av med 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år, jämfört med de 75 som gällde innan. Det bådar gott inför en mer medveten och hållbar framtid med hus som inte sliter allt för mycket på den känsliga och stressade jordglob vi alla delar på.

Några som är ett slags föredöme när det gäller just lågenergihus är Mora, i Dalarna byggs det nämligen flest lågenergihus i förhållande till invånarantalet. Det är även så att en energisnål byggnad måste vara tät i sin byggnation och det kan göra själva bygget lite dyrare, men eftersom det på sikt är billigare att bo i ett energihus än ett vanligt så jämnar det ut sig. Om detta går det att läsa om i DT bland annat.

Välisolerat och tätt skyddar värmen

Även i Folkbladet kan vi läsa om hur lågenergihus ersätter gamla radonhus – vilket ju är fantastiskt på alla sätt och vis. Om en sen vill bygga sitt eget hus och att detta dessutom ska vara energisnålt, vilket det givetvis ska vara, kan man titta in Villavarm. Villavarm en hustillverkare för dig som bryr sig om miljön och vill leva på ett miljövänligt och hållbart sätt. Ett Lågenergihus är tätt, välisolerat med så få värmeförluster som möjligt. Man vill ju inte att värmeenergin som ackumulerats i huset ska sippra ut into thin air och bara försvinna. Nej mindre onödiga förluster av värme och mer smarta bygglösningar vill vi ha och det ser tack och lov ut som om framtiden har bra odds kring just det.