Besiktiga huset innan du köper

Det är du som köpare som ansvarar för att inte köpa ett fuktskadat ruckel. Många tror att det ligger på säljaren och att man kan åtala en säljare som sålt ett fuktskadat hus. Så är det inte, såvida inte säljaren bevisligen dolt problemen. Det är ditt ansvar som köpare att inte köpa ett hus som inte är besiktigat. Sträcker säljaren fram en besiktning? Ta emot den, men du har rätt att besiktiga själv också.

Vårt tips är därför att man besiktigar huset från fukt och mögel hos Waterproof Stockholm. De är specialister inom mögel och fukt. Kanske är det så att huset du planerar köpa inte har mögel just nu, men att husets konstruktion är en sådan som ligger i riskzonen för att få mögelskador senare. Bättre att du köper ett hus som du vet allt om, än att överraskningar kommer till dig sen…

Fukt och mögel i hus

Det är köparen som har undersökningsplikt, vilket betyder att det mest är av enkelhetsskäl och trovärdighet som säljaren ofta anlitar en besiktningsman som den sedan kan lämna över rapporten från till mäklaren och den som köper. Men låt dig inte nöja dig med det. Anlita hellre egna besikare, så får du chansen att fråga dem innan du gör ditt stora köp. Det är nämligen väldigt svårt att anmäla någon som sålt ett skadat hus, så vida den inte aktivt har dolt felen. Läs om paret i SVT som fick sig en dyrköpt läxa här.

Även i hyresrätter uppstår det tvister där hyresvärden inte åtgärdar fukt och mögel, och det redan är för sent när hyresgästerna skrivit på kontraktet. Läs det här makalösa reportaget i Stockholm Direkt:

– Hyresvärden har vanskött huset sedan de köpte fastigheten för snart tjugofem år sedan. Det finns till exempel flera pågående fuktskador från kök och badrum. Husets källare behöver dräneras. Just nu fungerar det som en svamp, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.

Här kan du läsa om ett fall där säljaren blivit fri från misstanke att dölja fel som mögel i hus. Det är väldigt svårt att bevisa att någon aktivt försökt dölja sådant.