Brist på hantverkare

Det råder en brist på hantverkare och detta har sin förklaring i att många vill utnyttja ROT-avdraget innan det sänks. I och med att det kan vara svårt att få tag på en hantverkare, är det hög tid att börja renovera själv.

6508349-confident-worker-drilling-wood-at-construction-site

För ett par veckor sedan gick regeringen ut och meddelade att de ska sänka ROT-avdraget från 50 till 30 procent. Efter detta besked har det blivit en rusning efter hantverkare. Folk vill nämligen hinna fixa sina bostäder innan året är slut och de får ett sämre ROT-avdrag. Många hantverksfirmor meddelar till svd.se att de tänker lägga så många jobb som möjligt det här året och att de fått fler förfrågningar än någonsin. Tjänsteförmedlaren Servicefinder märker också av rusningen och när beslutet om det minskade ROT-avdraget gick igenom, registrerade de ett rekord med över 380 förfrågningar på en dag.

Renovera själv

Om man vill renovera sitt hus är det alltså läge att anlita en hantverkare nu. Som sagt kan det dock vara svårt att få tag på en eftersom det är en enorm efterfrågan på hantverkare just nu. Den som inte får tag på en hantverkare som kan fixa hemmet innan årsslutet, kan faktiskt göra mycket på egen hand. Till exempel kan det ibland räcka med att köpa lite nya möbler för att piffa upp hemmet. Dessa kan man hitta på folkhemmet.com eller en annan webbutik med fina möbler. Känner man att man vill göra lite mer med bostaden, är det bara att hasa på sig snickarbyxorna och sätta igång. Det man bör fundera på då är förstås om man verkligen klarar av att göra det själv. Arga snickaren tipsar om att man aldrig ska överskatta sin egen förmåga, för då kan det sluta illa. Man bör också fundera över om man verkligen har tid att kombinera sitt vanliga arbete med en renovering. Det finns en stor risk att bygget blir stående om man har mycket att göra på jobbet. Man bör dock inte låta detta avskräcka en från att renovera på egen hand, och känner man att man kan klara det, så är det bara att köra. Faktum är att allt fler väljer att renovera själva. Läs mer.