Därför ska du plastbanta

Har du en matlåda i plast, köksredskap i plast samt eller kanske en skärbräda i plast är det viktigt att se upp. Detta då plast är ett material med mängder av kemikalier och i samband med upphettning migrerar kemikalierna till livsmedlen och med det kommer in i din kropp och åsamkas skada.

709680-attention-keyboardMånga är det som just nu renoverar, och då brukar man passa på att förnya sitt kök. Kanske byter man till både gasolspis och en bättre och mer miljövänlig diskmaskin. Men passa då på att göra en plastbantning, något som är otroligt populärt. Länge har man vetat om att plast inte är det bästa bästa materialet att använda sig av då det innehåller mängder av olika kemikalier. Men, vad många kanske inte riktigt vet är att när plasten blir upphettad så blir den ännu mer farlig. Speciellt i kombination med mat. När exempelvis köksredskap blir upphettade kan kemikalierna enkelt migrera till livsmedlen och med det får vi människor i oss mängder av farliga kemikalier skriver Aftonbladet.

Skadliga plastkemikalier

Hur skadliga plastkemikalier är beror helt på vilken typ av kemikalie man pratar om. Det finns otroligt många kvar som man ännu inte testat skriver Naturskyddsföreningen. Dock är det viktigt att man som konsult är uppmärksam på att all plast kan vara farlig och att man bör ställa sig frågan om man kan byta ut den – speciellt när det kommer till köket. När det kommer till vad man kan göra så har Expressen tagit fram en lista på saker som du kan byta ut.

  • Byt ut din matlåda på en gång. Det finns matlådor i glas som är helt fantastiska. Varje gång du värmer din mat i en plastlåda frigörs det  skadliga ämnet bisfenol A som är hormonstötande och kan även utlösa cancer.
  • Det är även otroligt viktigt att byta ut alla stekpannor i teflon. När du ände håller på så kan du även byta ut bakformar i teflon-
  • Även nappar och sugrör bör du bli av med.
  • Byt ut alla köksredskap i plast
  • samt din vattenkokare om den är i plast
  • och även skärbrädan och satsa på en snygg i trä eller marmor.