Flytt och förvaring – behöver du ett förråd?

Det blir vanligare och vanligare att svenskar hyr förråd, för en längre eller kortare period. Det kan finnas många anledningar till att hyra ett förråd, inte minst kan det bli aktuellt i samband med flytt.

Att hyra förråd har blivit allt vanligare, och det är inte bara en storstadsföreteelse. Idag går det att hitta förråd att hyra nästan oavsett var man bor i Sverige, och det dyker också upp nya och innovativa lösningar.

Våra liv idag är mer föränderliga än tidigare generationers. Vi flyttar oftare, vi kanske både gifter och gifter om oss, och det är inte ovanligt att folk flyttar från en större bostad till en mindre. Det är inte säkert att bohaget blir mindre bara för att bostadsytan blir det, och för att kunna behålla prylarna man inte har plats med kan det bli nödvändigt att hyra ett förråd. Även i ett litet förråd kan man få plats med en hel del.

Vindsförråd i hyreshusEtnologen Helene Brembeck säger till Göteborgs-Posten att hyrda förråd är en sorts ”väntrum” för saker som man inte vet vad man ska göra med. Den som bor i villa kanske förvarar sådana saker i garaget, på vinden eller i källaren. Bor man däremot i lägenhet har man sällan några egentliga biytor som kan användas som den här sortens väntrum, för exempelvis en soffa som man ärvt, och som har stort affektionsvärde, men som man inte har plats för.

Behovet att hyra ett förråd kan också uppstå av andra skäl. Ska du sälja din nuvarande bostad? Då kan det vara smart att hyra ett förråd inför visningen, och stuva in en del av dina prylar där för att få ett mer luftigt hem att visa. Detta, och fler tips för att sälja en bostad, finns att läsa här.

Ytterligare en anledning till att hyra ett förråd i samband med flytt är när inflyttningen inte kan ske direkt efter utflyttningen. Om möblerna måste förvaras någonstans under en period behöver man ofta hyra ett förråd.

Att hyra någon annans förråd – smart eller riskabelt?

I de finländska storstäderna har man faktiskt hittat en ny affärsidé, som utgår från behovet av att hyra förråd, men också det faktum att det finns de som har helt tomma förråd. Företaget Vint startade i Åbo, men finns idag också i Helsingfors. Man kan beskriva dem som ett Airbnb för förrådstjänster, säger en av grundarna till YLE.

En nackdel med tjänster som Vint är att källar- och vindsförråd sällan är särskilt säkra. Visst kan man få ersättning från sin hemförsäkring även för saker som man förvarar i en annan persons förråd, men ingen hemförsäkring i världen kan ersätta försvunna saker som har stort affektionsvärde. Att det ändå går bra för Vint säger något om marknaden för att hyra ut förråd i vårt östra grannland. Det finns inte lika många företag som erbjuder förråd att hyra i Finland, och det gör att uppstickare kan plocka marknadsandelar. Troligen kommer finländarna att se många förrådshotell poppa upp runt omkring sig de närmaste åren.