Renovering & ROT-avdrag

Genom ett ROT-avdrag kan du få hjälp med en del av kostnaden för att renovera hemma. Anlitar du en hantverkare för att bygga om köket, kan du genom ett ROT-avdrag få ner kostnaden med upp till 30 procent. Du får pengarna genom ett avdrag på skatten. Nedan hittar du information om hur du kan använda ROT för att minska kostnaderna för hantverkstjänster. Oavsett om du funderar på att byta ut hela ditt kök eller om du endast behöver hjälp med att byta ut några kakelplattor, är detta ett avdrag du kan använda.

ROT-avdrag är en skattereduktion som du som privatperson får när du anlitar en hantverkare till att utföra något arbete i din bostad. Om du köpt köksinredning hos https://www.kitchens.se/ och vill ha hjälp med installation, kan du alltså få ROT-avdrag för den tjänsten vilket medför en lägre kostnad. De tjänster och branscher som omfattas av ROT är exempelvis snickare, rörläggare, kakelsättare, sotare, golvläggare och ventilationsexperter.

Villkor för ROT-avdrag

För att få ROT-avdrag finns ett par viktiga villkor som är bra att känna till.

  • Avdrag för max 50 000 kr/år: Du får göra ROT-avdrag för max 50 000 kronor per år. Notera att beloppet är per person och inte per hushåll.
  • 30 procent av arbetskostnaden: Du kan få ROT-avdrag för högst 30 procent av arbetskostnaden för en tjänst.
  • Tjänsterna måste utföras i din bostad: Du måste äga den bostad som ROT-arbetet utförs i. Normalt sett måste du även bo i bostaden.
  • Utföraren måste ha en F-skattsedel: Utföraren måste vara en företagare och ha en F-skattsedel eller motsvarande utländsk registrering.

Slutligen måste givetvis tjänsten som sådan vara av den sorten att den ger rätt till ROT-avdrag. Det måste alltså vara ett arbete som faller in under exempelvis reparation, underhåll, tillbygge, grävarbete, sotning eller VVS. Hos Skatteverket finns detaljerade listor över vilka typer av tjänster som räknas som ROT-arbete och ger rätt till avdrag.

Hur söker du ROT-avdrag?

Normalt finns ROT-avdrag med på den faktura som du får från hantverkaren. Detta är smidigt och gör att du som privatperson inte behöver göra en separat ansökan om avdraget. Om det inte finns med bör du tala med hantverkaren så att ni kan revidera fakturan. Avdragen ska sedan stå med i din inkomstdeklaration.