ROT-avdrag för fönsterbyte

fönster, fönsterbyteFönsterbyte är en bra investering för din bostad och skaffar du riktigt bra fönster behöver du förhoppningsvis bara byta ut dem en gång i livet. Tur är att arbetet med fönsterbytet är avdragsgiltigt för ROT! Men, det gäller att se upp. För ROT-avdraget granskas extra hårt sedan ett tag tillbaka, så det gäller att utföra arbetet inom ramarna för ROT.

Hur funkar det med ROT-avdrag och fönsterbyte? Att byta fönster kostar en del, men det går att göra avdrag på arbetet om man utför det på rätt sätt och om man anlitar en riktig yrkesman till montering och annat som kan tänkas behöva fixas.

Kostnad för fönsterbyte

Om man funderar på att byta fönster på huset så finns det inga klara svar på hur mycket det kommer att kosta, Det beror helt på hur många fönster som ska bytas ut, vilken typ av fönster som ska monteras och om man gör en del av arbetet själv eller inte. Om man bestämmer sig för att byta till PVC-fönster exempelvis så är något väldigt positivt att de är underhållsfria och tål fukt, sol, röta eller salt från havet. På byggahus.se har det gjorts en kalkyl över hur mycket det skulle kunna kosta att byta till olika typer av fönster, men såklart varierar priserna på fönster såklart utifrån tillverkare och material. Där har man utgått ifrån ett vitmålat enluftsfönster som går att öppna, där de jämförda fönsterna också är av samma mått.

För att få ROT-avdragrotavdrag, renovering

För att man ska kunna få ROT-avdrag finns det olika saker som man måste uppfylla, annars får man stå för hela kalaset själv utan avdrag. På Skatteverkets hemsida finns det detaljerad information för vad man måste göra och uppfylla för att kunna ta del av ROT-avdraget, vilket kan vara bra att läsa igenom innan man planerar ett arbete. ROT-avdraget går upp till max 50 000 kronor per person och år, och beroende på din inkomst och hur många avdrag som görs bestäms alltså ROT-avdraget för just ditt fönsterbyte. För dig som tar anlitar hjälp till renovering av något slag som ska vara avdragsgiltigt så gäller det att du har fyllt 18 år, bor i Sverige och betalar skatt. Arbetet som utförs i din bostad måste betalas innan årsskiftet för att det ska vara avdragsgiltigt för nästa år. Eftersom det är den som köper som bär ansvar för att villkoren för ROT-avdrag uppfylls så är det också viktigt att man kollar att det finns ROT-avdrag kvar att utnyttja. Det behövs också att den som ansöker som ROT-avdrag står som ägare på bostaden där arbetet utfördes, i alla fall under den perioden.

 Avdragen granskas

Men det är också viktigt att veta att ROT-avdrag granskas noggrant, och det går inte att göra avdrag på ett arbete som utförs av en släkting till exempel. Den som utför arbetet i ditt hem kan inte vara nära besläktad med dig, då gäller inte avdraget. Hantverkaren måste komma till dig och utföra arbetet på plats för att det ska gå, annars blir det inget ROT-avdrag. Några av dem som alltså inte får utföra arbetet i en renovering för att ROT ska kunna brukas är pappa, mamma, mor- och farföräldrar, syskon, barn, svägerskor eller svågrar, läs om fler i Expressens artikel.