Sänkt avdrag leder till svararbete

Den rödgröna regeringen bestämde sig förra året för att sänka rot- och rutavdraget. Och sänkningen har redan lett till att fler kan tänka sig att anlita svart arbetskraft.

1122709-cleaning

Nu har man skurit ner på rut- och rotavdragen, vilket gjort fler villiga att anlita svart arbetskraft, skriver Göteborgs-Posten. Det var vid årsskiftet som den rödgröna regeringen bestämde sig för att minska både rot- och rutavdragen och numera kan man dra av max 30 procent av arbetskostnaden vid rotavdraget och taket för rutavdraget har halverats. De senaste åren har antalet personer som kan tänka sig att anlita svart minskat mycket, men nu har antalet alltså gått upp igen, mycket på grund av att man valt att sänka avdragen. Nu kan hela 40 procent av svenskarna tänka sig det.

Många prisvärda firmor

Men även om rot- och rutavdragen sänks, finns de fortfarande tillgängliga och man kan få ett visst avdrag om man beställer någon utav de tjänster som ingår. Att anställa svartarbete straffar sig oftast ändå, även om det är billigare. Det innebär nämligen sämre villkor för arbetarna och ett sämre konsumentskydd för den som anlitar arbetarna. För att ändå ha råd att exempelvis få sitt hem städat, utan så mycket avdrag, gäller det att hitta en prisvärd firma. Det finns många sådana och ett exempel på en är hemkart.se.

Fler använder avdragen

Och även om det är så att avdragen sänkts och fler kan tänka sig att anlita svartarbetare istället, så är det faktiskt många som fortfarande använder de olika avdragen. Här kan man läsa att antalet personer som gjort rutavdrag i år jämfört med förra året har ökat kraftigt på många ställen ute i landet, vilket är ett väldigt gott tecken.