Skyddsnät när du behöver det

Hur skyddas de som behöver det i vårt välfärdssystem? Vad har vi för skyddsnät i Sverige och behöver man uppfylla krav för att landa tryggt? Finns det andra vägar att gå för att göra vardagen lättare när ekonomin stramas åt en månad? Vi informerar samt ger tips och råd på ruta till ruta.

9400326-plan-b-concept

I SVT opinion diskuterades det nyligen om att det i Sverige år 2015 inte finns något säkrat skyddsnät för de i vårt samhälle som är mest utsatta. Problemet är en utlovad psykiatrireform som gick fel och visade sig vara full med både glömska och hål. Tidiga insatser när människor börjar må dåligt är en grundsten som tycks vara bortglömt eller underprioriterat i skyddsnätet, ett hål som slukar mycket tid, resurser och människoliv.

”Det får inte vara så att du blir utslängd på gatan för att du anses vara för psykotisk för att bo på härbärge och sedan nekas sängplats hos psykiatrin för att du anses vara för frisk” – SVT Opinion

Välfärdsystemet och de utförsäkrade

I DN meddelades det samtidigt att tusentals i Sverige blir utförsäkrade dubbelt. Det är få som blir friska och går vidare till ett fortsatt yrkesliv. Röster höjs som säger att systemet inte fungerar och snarare fokuserar på att få ut folk ur cirkeln när det istället borde ha lagts energi på att rehabilitera och ge dessa människor fungerande, adekvat vård.

Bra att veta är de bärande väggarna i vårt välfärdssystem, benen i skyddsnätet. Socialförsäkringen är en av dessa viktiga delar i det svenska trygghetssystemet, som gäller de flesta som bor eller arbetar i Sverige. Denna försäkring ger ekonomiskt skydd via bland annat Försäkringskassan, genom bidrag och ersättningar till barnfamiljer, sjuka och personer med funktionsnedsättning.

För att få pengar måste du dock uppfylla vissa krav. När man ansöker om ersättning måste man därför fylla i blanketter och lämna uppgifter för Försäkringskassan att bedöma. Därefter kommer ett beslut meddelas om man har rätt till ersättning eller ej. En månad när det behövs tillföras lite extra pengar för att ekonomin ska gå runt är det kanske ibland smidigare och enklare att ta ett litet och snabbt lån via meddelandelan.se. Det för att göra vardagen så enkel som möjligt och för att undvika långa administrations- och beslutstider som oundvikligt präglar en gigantisk statlig institution som just socialförsäkringssystemet.