Tips när du ska välja marksten

Det finns oändliga varianter på hur du kan lägga marksten. Både med vacker natursten i badrummet eller den vackra sandstenen till uteplatsen. Slitagevänlig sten till uppfarten eller romantiskt och sporadiskt till din trädgård. Här kommer tipsen du kan tänka på när du ska lägga marksten och stenplattor!

Med en enkel renovering kan du göra din trädgård till en fantastiskt romantisk och inspirerande plats. Lägg i cirklar eller fyrkanter, ”romanum”, och leta inspiration på https://www.flisbyab.se/, där du kan hitta både inne- och utevarianter. Vill du ha det bohemiskt eller funktionellt? Modernt eller klassiskt? Trädgårdstrenderna varierar från engelskt till japanskt, men haka inte upp dig för mycket på färdiga koncept! Tänk istället på hur just du vill ha det!

Vilken stentyp ska jag välja?

Ja, detta är förstås den första frågan. Den förutsätter att du redan vet vad du vill använda stenen till. Är den dekorativ eller ska den ha en praktisk funktion? Kanske båda delarna? Fundera sedan på om det ska täcka upp små eller stora ytor. Ska du täcka upp en liten yta kan du experimentera med formen för hur den lilla ytan ska se ut. En mindre yta passar bra till att leka mer med detaljer och färger. I dt.se kan du spana in Göran Greiders bohemiska variant, där han skapat en liten uteplats med enkla stenar i skiftande nyanser.

Ska du täcka upp en större yta är det bra om du tänker på vad det ger för större helhetsintryck. Gäller det en uppfart bör du tänka på saker som väder och vind och välja en slitstark sten. Prata då med din återförsäljare om vilka stenar som rekommenderas.

Självklart är färgen av vikt när du ska välja. Olika stentyper erbjuder olika varianter, det finns både jämna färger eller melerade, som kan bli väldigt vackert och ger ett dynamiskt intryck. Vill du ha betong, eller kanske natursten?

När kan jag överväga marksten?  

Är du kanske sugen på att lyfta din trädgård på något sätt? Många av oss sitter på en liten trädgård men har inte lyckats göra den sådär spännande som en trädgård kan vara. En enkel gräsplätt, och kanske en liten odling intill fönstret, är det enda vi har mäktat med. Men skulle du också vilja dra ihop en sallad av egenskördade kryddor och grönsaker i ett utekök, ja, då ska du definitivt överväga snygg marksten som grund. Det finns nog inget som kan pigga upp så mycket som att få njuta av sommaren fullt ut. Det passar även bra till din grillplats. Kanske är det tack vare, eller på grund av, vår tidsbegränsade utesäsong som har gjort oss så besatta av uteköket? I hd.se får du tips om hur du kan tänka ifall du vill anlägga ett utekök.

Vad sägs som en slingrande stig runt ett körsbärsträd? Fundera över just ditt behov! Kanske finns det faktiskt tid och plats för en extra omtanke till din trädgård i sommar?

För att inspireras till en riktigt vacker, prunkande trädgård med fina passager och stigar kan du spana in Sydsvenskans tjuvtitt på vårens trädgårdstrender!