Vad händer om RUT försvinner?

När rut- och rotavdraget infördes var det många som var skeptiska. Att folk skulle få betala mindre för att renovera eller få ett städat hem kändes märkligt. Det man dock inte insåg var att rut- och rotavdraget kunde innebära fler jobb, och främst: mindre svartjobb.

Nu är det snart 10 år sedan rut-avdraget infördes (det trädde i kraft den 1 huli 2007), och snart kan bidraget vara ett minne blott.

Det är i samband med regeringsskiftet i september som informationen om att avdraget skulle avskaffas spred sig över landet. Reaktionerna var många, främst hade man svårt att förstå anledningen till att ta bort rut. För rut och även rotavdraget har ju lett till att många fått ett bättre liv. Inte bara för att man kan få ett snyggare hem, i och med renovering (läs om exempelvis rutavdraget kan användas för ett snyggare kök) utan även de företag som lyckats bedriva sin firma eftersom konkurrensen mot svartjobbare har försvunnit. Självklart har även media uppmärksammat beslutet om ta ta bort vissa delar och summor  inom rut. En tidning som skrivit om detta är Dagens Industri och de använder den kraftfulla rubriken: Sämre jämställdhet är regeringens fel. Så här står det:

Nu betalar kvinnorna priset för den politiska hetsjakten och den osäkerhet detta skapat på marknaden. Folk vågar inte starta företag, framför allt inte kvinnor. Man startar nämligen ofta företag inom den bransch man kan och kvinnor jobbar och utbildar sig fortfarande inom traditionella kvinnoyrken, som skola, vård och omsorg. Dessa yrken har i dag låg status och låga löner. Ett sätt för kvinnor att ändra på detta är just att starta egna företag.

Har de rätt? Till viss del, ja. Samtidigt – varför ens göra detta till en kvinnofråga? Det är många kvinnor som arbetar med städ, men det kan lika gärna göras  av män. Det är viktigt att lyfta att rut skapar arbete, inte att det har med jämställdhet att göra. Även fast man kan förstå vad Dagens Industri syftar på.

politik riksdagen