Vem använder rutavdrag?

Att rutavdraget är vida debatterat är det ingen tvekan om, men vem är det egentligen sopmanvänder RUT? Svaret är kort och enkelt, alla möjliga personer använder sig av rutavdraget.

städning marmorbänkTidigare har vi tagit upp rutavdragets villkor och en fråga som svenska folket ständigt undrar är vem det egentligen är som använder sig av RUT och vem det egentligen är som gynnas av det. En vanlig missuppfattning är nämligen att det bara är de rika som använder och gynnas av rutavdraget, men detta stämmer faktiskt inte. Sanningen är att de som använder rutavdraget mest flitigt är barnfamiljer och äldre med medelinkomster och inte lata miljonärer i medelåldern.

Hushållsnära tjänster som komplement

Enligt Göteborgs-Posten används rutarbete ofta som ett komplement inom äldreomsorgen eftersom att hemtjänsten exempelvis inte hinner med städningen hos de äldre, och ibland används RUT helt och hållet som ett alternativ till äldreomsorgen istället. Men de äldre är inte ensamma på att använda avdraget, RUT är även populärt bland upptagna barnfamiljer där tiden inte räcker till att varken putsa fönster eller klippa gräsmattan. Statistik från Skatteverket visar också att cirka sju av tio som använder rutavdraget har en månadslön på under 32 000 kronor – inga rika människor med andra ord.

Fler vita jobb

I artikeln tar man inte bara upp hur rutavdraget har gynnat de personer som haft behov av att köpa hushållsnära tjänster – artikelns författare är avdraget precis lika viktigt för städbranschen och samhället i helhet. Rutavdraget har under sina verksamma år nämligen skapat tusentals nya arbeten vilket gjort att fler människor slagit sig in på arbetsmarknaden som annars skulle stått utanför. Likaså har de jobb som tidigare varit svartjobb nu blivit vita, respekterade arbeten – så den som påstår att RUT bara gynnar och används av den rike får nog ta och tänka om.